Élelmiszer - A gyengye láncszem

A franciák bekeményítettek, a brit Tesco pedig magától változtat

2015. július 04. 19:28 - Csató Gábor

csökkenteni kívánják a kidobott élelmiszer mennyiségét.

A Huffington Post terjedelmes cikkben számol be a brit Tesco újdonságáról: a szigetország szupermarketei közül elsőként az üzletláncban kerül bevezetésre egy olyan új alkalmazás, amely értesíti az adott áruházak közelében lévő segélyszervezeteket, hogy az adott napon milyen típusú, és mekkora mennyiségű, aznap lejáró élelmiszerhez juthatnak hozzá.

A nagy üzletláncok is érdekeltek az élelmiszerpazarlás visszaszorításában, hiszen az általuk kidobott, kárba vesző élelmiszerek számukra is veszteséget generálnak.  A logisztikai rendszerek fejlesztése, valamint az egyes üzletek kínálatának és értékesítési adatainak vizsgálata jelentősen növelheti az élelmiszerek eladásának hatékonyságát, csökkentve ezáltal a feleslegesen megvásárolt,  tárolt, majd nem értékesített élelmiszerek mennyiségét. Azonban az ennek ellenére az üzletekben megmaradt, lejáró szavatosságú, de még fogyasztható élelmiszereket meg kell semmisíteni.

green-waste-006.jpg

Több évnyi reggeli, ebéd és vacsora egy kupacban

 

Az egyes üzletláncok világszerte törekednek arra, hogy az élelmiszerbankokkal, és helyi civil szervezetekkel együttműködve igyekezzenek megmenteni az így feleslegessé váló élelmiszereket, azonban a gyorsan változó kereslet és kínálat miatt a folyamat nehezen tervezhető. A kifejlesztett alkalmazás éppen erre szeretne megoldást nyújtani. Dave Lewis, a brit Tesco vezetője úgy fogalmazott, nincs olyan ember, aki szívesen dob ki fogyasztható élelmiszert, miközben tudja, mennyien nem jutnak ahhoz hozzá, különböző okok miatt. „Ha megfelelően használjuk, mindenki nyer vele” - mondta, amit alátámaszt az a tény, hogy a tavalyi évben 55.400 tonna élelmiszer került a Tescoból a szemetesbe Nagy-Britanniában. Jelenleg a programot 10 brit, és két ír áruházban tesztelik.

(Érdeklődtem a Tesco magyarországi képviseleténél, hogy várható-e az alkalmazás hazai bevezetése. Amennyiben reagálnak a megkeresésemre, azt közzé fogom tenni.)

Franciaországban viszont a döntéshozók nem várnak a vállalatok saját kezdeményezéseire: a Francia Nemzetgyűlés ugyanis több mint egy hónapja megszavazta azt a jogszabálytervezetet, amely megtiltja, hogy a négyszáz négyzetméternél nagyobb alapterületű szupermarketek emberi vagy állati fogyasztásra, esetleg komposztálásra vagy energiatermelésre alkalmas élelmiszereket semmisítsenek meg. a francia élelmezésügyi miniszter, Guillaume Garot egyenesen felháborítónak nevezte, hogy fogyasztható élelmiszereket semmisítsenek meg csak azért, mert az üzletláncoknak arra nincs szüksége. A jogszabállyal elő kívánják segíteni azt a kormányzati célkitűzést, amely értelmében 2025-ig a felére kívánják csökkenteni az országban fel nem használt élelmiszerek mennyiségét. Jelenleg egy átlagos francia évente 20-30 kg közötti élelmiszert dob ki a szemétbe.

Reméljük, hogy a példák itthon is ragadósak lesznek, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület adatai alapján ugyanis hazánkban az évente megsemmisített élelmiszerek mennyisége 1,8 millió tonnára tehető. Ez tipikusan olyan terület, ahol mindannyian sokat tehetünk, csupán azzal, ha nem vásárolunk többet, mint amire szükségünk van.  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyengelancszem.blog.hu/api/trackback/id/tr27595820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása