Élelmiszer - A gyengye láncszem

Mennyi az annyi? - avagy az éhezésről számokban

2014. október 31. 09:48 - Csató Gábor

Egy árva petákot sem tettem volna arra, hogy valaha egy általam szerkesztett blog első bejegyzését Sztálin-idézettel kezdem, de az élet mindig tud meglepetéseket okozni. „Egy ember halála tragédia, milliók halála statisztika” - hangzott az egykori Szovjetunió nagy alakjának ars poeticája, amelyhez következetesen tartotta magát élete végéig. Ha azonban az élelmiszerellátással kapcsolatos adatokat bújom, akaratlanul is a magát „acélos” jelzővel illető diktátor szavai jutnak eszembe.

Azt nem állítom, hogy máról holnapra meg lehet szüntetni az éhezést és az alultápláltságot bolygónkon, azt viszont határozottan állítom, hogy igazságosabb gazdasági és kereskedelmi keretek között, a jelenleginél lényegesen komolyabb erőfeszítésekkel rövid időn belül drasztikus javulást érhetnénk el. Hogy ez miért nincs így, annak magyarázatát nem összeesküvés-elméletekben kell keresnünk, sajnos a legtöbb esetben az egyes felek szemszögéből nézve racionálisan alátámasztható érdekekről beszélhetünk.

A blogon igyekszem majd naprakészen beszámolni a legfrissebb és leglényegesebb történésekről, úgyhogy ebben a bevezetőnek szánt írásban nem mennék ennél mélyebbre. Nincs is rá szükség, a számok magukért beszélnek.

diagram.jpg

Forrás: KSH adatai

Az eddig elért eredményeket nem szeretném elbagatellizálni, hiszen az éhezők aránya az 1990-es 19,01%-ról napjainkra 11,11%-ra esett, mindezt úgy, hogy a bolygó népessége közel másfélszeresére növekedett.

Mennyi? 30! Mi 30? Mi mennyi?

Az összkép tehát első ránézésre világszinten bíztató.

A problémát egyrészt a csökkenés üteme jelenti. Akiben ezen a ponton felmerül a kérdés, hogy mégis mihez viszonyítva állítom mindezt, annak a válaszom: az ígéretekhez. A világ vezetői két nagy jelentőségű dokumentumban is az éhezés és a szegénység visszaszorítása mellett kötelezték el magukat. A 2000-ben 189 ország által aláírt Millennium Fejlesztési Célok (Millennium Development Goals – MDG) 1. pontjában foglaltak értelmében az alultápláltak arányának, míg az 1996-os Világélelmezési Csúcstalálkozón (World Food Summit – WFS) megfogalmazott vállalások szerint az alultáplált emberek számának a felére kellene csökkennie legkésőbb 2015-ig.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (Food and Agriculture Organization of the United Nations - FAO) által 2014-ben kiadott éves jelentés az elért eredményekkel kapcsolatban a következőképpen fogalmaz: „A Milleniumi Fejlesztési Célok az éhezés tekintetében elérhető közelségbe kerültek, a Világélelmezési Csúcs vállalása azonban teljesíthetetlen.” (The State of Food Insecurity of the World, 2014, 9. o.) A grafikon pedig a következő, nem túl derűs képről tanúskodik: 

MDG_WFS.jpg

(A szaggatott vonallal jelzett trendvonalak mutatják, hol kellene tartanunk, míg a vastag vonalak a jelenlegi állapotot.)

 

Véleményem szerint jelen esetben az 1996-os csúcs vállalásaival kapcsolatos adatok mutatnak reálisabb képet arról, mennyire vették komolyan az érintettek saját ígéreteiket, hiszen az alultápláltak arányának ilyen mértékű visszaesése elsősorban a népességnövekedésnek tudható be: míg az alultáplált emberek száma az 1990-es bázisévhez képest 994 millióról 791 millióra (21%), addig arányuk 23,4-ről 13,5-re (43%) csökkent.    

Másrészről további aggodalomra ad okot, hogy az előrelépés igencsak felemás képet fest, ha azt nem globálisan, hanem régiónként vizsgáljuk. Kijelenthető, hogy míg Ázsiában és Közép- és Dél-Amerikában valóban komoly sikerről beszélhetünk, addig az óceániai térségben megfigyelhető visszaesés és Afrika drámai helyzete beárnyékolja az eddig elért eredményeket.

  MNG_WFS_területek.jpg

Így állunk tehát 2014-ben:

 Hunger map.jpg

 

A térkép alapján azt gondolhatnánk, Európában minden rendben van. Valójában azonban a más térségekben megfigyelhető éhínségnek mi, európaiak is okozói vagyunk, és a globalizációnak hála, az oly távolinak tűnő problémák a mi életünkre is jelentős hatással bírnak.

De erről majd egy következő bejegyzésben.   

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gyengelancszem.blog.hu/api/trackback/id/tr536850447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsuzsikám (the 4th) 2014.10.31. 17:53:23

Nagy baj lehet az Indexnél, ha már az első bejegyzésnél címlapra tesznek egy blogot.

Csató Gábor 2014.10.31. 18:11:30

@Zsuzsikám (the 4th): Gondolom, ez az írásnak köszönhető, aminek örülök. Ugye Ön is elolvasta? :)

monddazigazatmar 2014.10.31. 18:21:28

Most kicsit meg vagyok zavarodva. Az egész baloldal, meg indexblogok azt harsogják már évek óta, hogy Magyaroszágon 4 millió éhező van. Akkor hogy is van ez?

Zsuzsikám (the 4th) 2014.10.31. 18:29:16

@Csató Gábor:
Attól tartok, hogy csupán kattintás vadászatot folytat ez a blog és az Index!
Azon túl, hogy ezt a blogot megírta, tett valamit az éhezés megszüntetéséért?
Vitt már élelmet, akár csak egyetlen hajléktalannak is?
Adott már bármelyik segélyszervezetnek, vagy egyháznak adományt?

Csató Gábor 2014.10.31. 18:31:31

@monddazigazatmar: Az éhezéssel kapcsolatban két külön definíciót alkalmaznak. Az egyik az alultápláltság, ami kifejezetten arra utal, hogy a létfenntartáshoz és a szervezet egészséges működéséhez szükséges kalóriabevitel hiányzik, ami, különösen gyermekek esetében maradandó fejlődési rendellenességhez vezethet. Itthon is vannak alultápláltak, a számuk azonban a világ más területeihez képest viszonylag alacsony. Ami viszont nálunk kifejezetten magasra nőtt az elmúlt években, az a minőségi éhezés, amikor is a bevitt kalóriamennyiség többé-kevésbé elegendő, de az elfogyasztott élelmiszer nem fedezi a tápanyag- és ásványi anyag igényt, ami szintén szervi elváltozásokhoz, egészségkárosodáshoz vezethet.

Csató Gábor 2014.10.31. 18:38:57

@Zsuzsikám (the 4th): Azt gondolom, az éhezés ellen sokat és sokféleképpen tehetünk. Én a blogomat azért hoztam létre, mert szeretném felhívni a figyelmet a kérdésre, és friss adatokat, híreket közölni a téma iránt érdeklődők részére. Az adakozásnak pedig véleményem szerint akkor van értelme, ha önzetlen, éppen ezért nem rakom ki a kirakatba sem Önnek, se másnak.

bes3 2014.10.31. 18:58:40

Eslô pont: születésszabályozás. Minden más csak utána jöhet.'

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.31. 20:02:54

Valójában sosem volt a világban olyan kevés éhező, mint manapság.
süti beállítások módosítása